Het kiezen van de juiste shafts heeft meerdere voordelen, zo kan het de levensduur van je pijl verhogen, het gewicht van je pijl bepalen en de positie van de pijl in het bord bepalen. Om erachter te komen wat de beste shafts voor jou zijn is het van belang dat je met veel verschillende pijlen gooit en de verschillen zelf ondervindt.

Verschillende soorten shafts

Er zijn 6 verschillende materialen die gebruikt worden voor shafts:

Nylon shaft: De nylon shaft wordt veel gebruikt onder darters. Het is een goedkopere en erg kwetsbare shaft. Deze shafts worden veel gebruikt door beginners en hobby darters.

Aluminium shaft: de aluminium shaft is een zwaardere en stevigere shaft die langer meegaat dan nylon shafts. Een nadeel van aluminium shafts is dat ze vaak losdraaien, dit is erg vervelend wanneer je wilt werpen en kan bovendien je worp beïnvloeden.

Koolstofvezel shaft (carbon): deze shafts zijn vergelijkbaar in sterkte met de aluminium shafts. Ze draaien alleen minder snel los van de barrel. Koolstof is een dure grondstof omdat het erg licht maar toch erg stevig is, hierdoor zijn koolstof shafts duurder.

Tri-fin shaft: Tri-fin shafts hebben een kunststof en aluminium uitvoering. Deze shafts heten tri-fin omdat ze werken met flights met maar 3 vinnen in plaats van 4. Hierdoor zullen je pijlen minder snel van het bord kaatsen wanneer ze dicht tegen elkaar aan worden gegooid.

Composiet shaft: Composiete shafts zijn nylon of plastic shafts met een ijzer gedeelte waar de flights op komen. Hierdoor wordt de pijl duurzamer en stabieler in de lucht. De ijzeren component is vervangbaar.

Draaiende shaft: draaiende shafts zijn de meest geavanceerde shafts en worden vaak gebruikt door professionele darters. Dat de shafts draaien heeft niks te maken met het verbeteren van de stabiliteit: het voorkomt alleen dat je pijlen in elkaar gooit of uit het bord laat kaatsen.

Afmetingen shafts

Ook shafts hebben verschillende afmetingen. Shafts zijn beschikbaar in de afmetingen: short, in-between, medium, large en extra large. De lengte van de shaft zorgt voor de positie van de pijl wanneer hij het bord raakt. Hangen je pijlen altijd in het bord? Kies dan voor een kortere shaftlengte. Staat je dartpijl altijd te steil in het bord, kies dan voor een langere shaftlengte.

De shaftlengte is belangrijker dan je zult denken. Wanneer je pijlen gaan hangen of recht op in het bord staan dan belemmert dit de andere pijlen die nog gegooid moeten worden. De ideale hoek van een pijl in een bord is ongeveer 15 tot 20 graden. Korte shafts worden meestal gebruikt door darters die de pijl ver naar voren vasthouden. De shaft zorgt ervoor dat de pijl niet gaat wiebelen in de lucht.

Door admin